The Need for Legacy organiseert in samenwerking met Zinnema (Belgie) en Tabanka Dance Ensemble (Noorwegen) een residentie/uitwisselingsweek waarin er kennis wordt gemaakt met Thomas Presto en de Talawa Technique™. Het doel van dit residentie traject is om autodidactische en opgeleide dansers en choreografen te ondersteunen in het dekoloniseren van Zwarte lichamen in westerse dans. De ancestral library, aanwezig in het Zwarte lichaam, zal tijdens de residentie worden geactiveerd en aangespoord om tot uiting te komen in beweging. Dit omvat het ontwikkelen, beoefenen en onderwijzen van een danstechniek en filosofie, Talawa Technique™, die gericht is op een verscheidenheid aan Zwarte lichamen. 


 


Thomas Presto is oprichter en creative director van Tabanka Dance Ensemble; het eerste en enige zwarte dansgezelschap gericht op dansen van de Afrikaanse diaspora in Scandinavië en maker van de Talawa Technique™. De Talawa Technique™ neemt elementen van Afrikaanse en Caribische dansen en combineert die op unieke wijze, om polycentrisme, meerdere bewegingskwaliteiten, aarding en polyritmiek afzonderlijk van elkaar te trainen. Talawa Technique™ combineert ritmische structuren, een gespecialiseerde benadering van aarding en traditionele Afrikaanse esthetische bewegingskwaliteiten, zoals: trillen, golven en pulseren. In dit polycentrische onderwijsmodel, doordrenkt met polyritmiek, worden de criteria voor een professionele danser opnieuw gedefinieerd. Het streven is niet alleen technische excellentie, maar ook begrip van polycentriciteit en polyritmiek als essentiële elementen. De deelnemers ontwikkelen niet alleen fysieke vaardigheden, maar ook een dieper begrip van filosofieën van de voorouders. 


De Talawa techniek is de enige techniek beschikbaar in Europa bestaand uit een filosofie, trainings techniek en professionaliseringsmethode die de ancestral library van het Zwarte lichaam opent en het leert hoe deze te gebruiken. 


 


The Need for Legacy is een platform van makers, spelers en onderzoekers van kleur en zet zich in voor inclusieve Nederlandse podiumkunstenveld. Dit doet zij door enerzijds geschiedenissen over makers van kleur blijvend in kaart te brengen, en anderzijds door in het hier en nu blijvend in te spelen op de behoeften van podiumkunstenaars van kleur. 


 


Zinnema ondersteunt, promoot en ontwikkelt projecten van vrijtetijdskunstenaars uit Brussel en de Rand die uiting geven aan hun verbeelding als hobby, uit keuze, maar ook uit noodzaak. 


Zinnema gelooft sterk in openheid, diversiteit, professionele begeleiding, samenwerking en kwaliteit. Zinnema koestert artiesten en slaat bruggen tussen mensen binnen en buiten het sociaal-culturele weefsel. Zinnema stimuleert het realiseren van dromen en streeft naar vrijheid in creatieve expressie. 




Voor dit programma werken we opnieuw samen met Timiss en MDF the label, twee grass roots organisaties die zich actief inzetten voor de transmissie van cultuur op het gebied van dans. 


MDF the Label is een brug tussen Europa, Afrika en het Caribisch gebied voor Afro-Caribische dansen & culturen. De organisatie promoot de cultuur vanuit een intercultureel, intersectioneel en dekoloniaal perspectief. 


Timiss werkt voor en met de straatgemeenschap (vaak “urban” genoemd). Hun doel is om de verschillende culturen van deze gemeenschappen te verenigen en te promoten bij het grote publiek en instellingen. 



The Need for Legacy en Zinnema brengen elk hun communities bij elkaar en tijdens deze residientie onderzoeken we de volgende vragen: 


  • Hoe gaan wij kunst zien als wij meer weten over de filosofieën van onze voorouders? 
  • Hoe zal het werkveld eruitzien als de Westerse Wereld niet langer het centrum is, van waaruit wordt onderwezen? 
  • Wat worden de criteria om een professionele danser te worden met de kennis van ‘Polycentricity’ en ‘Polyrythm’? 
  • Wat willen wij als makers/educators meegeven aan ons publiek enerzijds en de volgende generaties als witheid en Europese standaarden niet langer de norm zijn? 
  • Wat doet deze residentie voor toekomstige internationale samenwerkingen? 

 


Graag nodigen we je uit om deel te nemen aan deze residentie in Amsterdam en Brussel. Het worden twee inspirerende weken vol met workshops, paneltalks, keynotes en wordt volledig verzorgd door Zinnema, Tabanka & The Need for Legacy. Vervoer naar Amsterdam en hotel wordt voorzien. 


Helaas is er maar een beperkt aantal plekken.

Als je geïnteresseerd bent, vul dan het formulier in met je motivatie (schriftelijk of videolink). 


New Title

Wat:   Moving Through Ancestry 


Waar:   Brussel en Amsterdam 


Wanneer:  - 14 t/m 21 december 2024 Amsterdam 

- 24 februari t/m 2 maart 2025 Brussel 


Kosten:   € 250 


Deadline aanmeldingen:   25 november – 13:00


Introductory conversation:  27 November - 18:00 @ Zinnema 


Denk je dat dit programma bij je past? Meer informatie over de selectiecriteria hier.  


Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met Audrey via e-mail audrey@zinnema.be. We plannen een kort kennismakingsgesprek en leggen het verdere selectieproces uit op 27/11 - 18:00 uur. 


SUBSCRIBE

Share by: